lördag, december 1

Filmtips| Shooting Dogs

Sugen på något deppigt? Då kanske Shooting Dogs är något för dig?

1994 ägde folkmorden i Rwanda rum. Där närmare 1 miljon civila rwandier dödades på de mest brutala vis. Den utlösande faktorn för folkmordet var när landets president "Juvénal Habyarimana" dödades då flygplanet han färdades i sköts ned. Händelsen utnyttjades av militanta hutuer som skyllde mordet på tutsiminoriteten. Hutuerna, främst beväpnade med macheter, gav sig på alla tutsier men också de hutuer som hjälpte tutsier på något vis.

Händelsen har uppmärksammats extra då FN valde att agera passivt under händelseförloppet. Man såg helt enkelt till att först få hem alla icke-afrikaner för att sedan själva evakuera från området.

Det är just det som Shooting Dogs handlar om, FN:s passivitet.

I filmen får vi följa händelseförloppet ur en präst (John Hurt) och en ung lärares (Hugh Dancy) ögon, som både håller till på en skola bevakad av FN. Skolan förvandlas snart till en slags flyktingförläggning både får européer och Tutsier.


Lite tråkigt med Shooting Dogs är att de båda huvudkaraktärerna inte känns så intressanta, vilket drar ned betyget något. Men inget som ändrar min uppfattning om att Shooting Dogs är en bra och mycket viktig film. Men visst Hotel Rwanda med Danny Cheadle är - även om det ibland var lite övertydligt med ”känslor-knapparna” - en bättre film... enligt mig.

1 kommentar:

Gordon sa...

Shooting dogs är helt sjukt deppig, jag såg den med några vänner, efteråt var ingen speciellt sugen på att göra något. Man kan ju inte precis slå på ett south park avsnitt och skratta och stojja efter att ha sett den filmen.