tisdag, december 11

Läsvärt - Den hemlige kocken


Vad passar inte bättre nu i dessa tider med Icas "Köttfusk", att läsa en bok om den industriella maten.

Mats-Eric Nilsson har granskat maten vi kan köpa i affärena, hur det fuskas för att få maten att smaka bättre, se större ut och manipuleras med sina namn. Enligt Mats är det tex. ingen ovanlighet att livsmedelverken pumpar in vatten i kötten för att få det att se större ut än vad de egentligen är. Samma sak med andra livsmedel som bröd, glass m.m, där man pumpar in luft istället för vatten. Ändå kan man ta högre priset för produkter som består av samma fusk
Men intressantast är nog avslöjanden av E-numren. Att vissa E-nummer kan vara förbjudna i staterna av hälsorisk men inte i EU och tvärtom. Det är ju allmänt känt att Sverige var stenhårda med färgämnen och stabiliseringsmedlen innan vi gick med I EU, men att vi sedan fick ge vika. Sedan vi gjorde det har vi enligt Mats fått massor av fuskprodukter i rasande fart. Vanlijglassen innehåller ingen vanilj, vare sig om du köper den billiga eller dyrare, de rökta korvarna är inte rökta, utan har smaksats med vissa aromämne, de nybakta bröden kan vara veckor gamla m. m.
Intressant att man nu har lärt sig att utvinna vanilj hur kobajs. Skulle väl vara rätt spännande att läsa innehållet på ett glasspaket - "Skummjölk, glukos-fruktossirap, socker, vegetabiliskt fett, vasslepulver, Kobajs" :)

Innan du ger dig i kast med den här boken måste jag varna dig, du kommer att bli fruktansvärt paranoid och kritisk när du är ute och handlar käk nästa gång :P

Inga kommentarer: