söndag, augusti 27

Filmrecension| Tremors 1, 2, 3 & 4


Tremors, Tremors 2: Aftershock, Tremors 3: Back to Perfection, Tremors 4:The Legend Begins



*OBS! INNEHÅLLER SPOLIERS!*

Tremorsfilmerna handlar om jättamaskar (även kallade Graboids) som anfaller människor och djur genom att lyssna efter deras rörelse (som maskarna i Dune).

I första filmen får vi bekanta oss med två småstadströtta bonnläppar spelade av Kevin Bacon och Fred Ward. När de tänker bege sig av mot storstan upptäcker de att ett stenras har blockerat deras enda väg ut ur dalen. Vad som har orsakat raset får de snart bevittna. Eftersom att de är helt isolerade från "världen utanför", är det upp till dem och de andra i småstan Perfection att ta hand om graboiderna.
I den här filmen får vi också bekanta oss med Michael Gross's vapenglada karaktär Burt Gummer, som får ett större utrymme i de andra filmerna.

Betyg på första filmen: 5/10


I film nummer två får vi klara oss utan Kevin Bacon, som tydligen har gått och gift sig. Fred Ward's karaktär Earl har satsat alla sina pengar på en strutsfarm som inte går så bra. Han blir kontaktad av några mexikanska oljemän som har ett visst maskproblem. Earl som vet hur farliga de är vill först inte beblanda sig med problemet, men låter sig sedan övertalas. Men han blir inte ensam i graboid-jakten. Han får hjälp av Grady Hoover, ett fan till Earl och Valentine (Kevin Bacon), men också hjälp av Burt Gummer som den här gången är betydligt mer förbered än innan. De utrotar några maskar utan några större problem, genom att lura de upp från ytan med en radiostyrdbil försedd med en bomb. Men Graboiderna har ett hemligt vapen kvar som fortfarande står oanvänt. De kallas för Shreikers.
Rent allmänt tycker jag nog att den här filmen är den mest underhållande i serien. Kanske för att den håller en jämn balans och att Burt Gummer har en större roll än i första filmen.

Betyg på andra filmen: 5/10

I filmen nummer tre är Burt Gummer och Graboiderna världskändisar. Burt åker runt lite överallt och utrotar Graboids och shreikers (Vad fan kommer de ifrån egentligen!?).
I hemstan Perfection från första filmen lever invånarna på reklamintäker och graboids souvenirer. En skojare vid namn Jack Sawyer tar med tourister på fejkade graboids-uppleva-resor. Men så än dag blir förstås staden attackerad ännu en gång av graboids. Det blir då dags för Burt att ta hand om problemet ännu en gång. Men det är förstås inte helt problemfritt. En ny varelse introduceras, Assblastern!
Det här är den filmen som jag gillar minst i serien, och det har nog mycket att göra med Assblastern. Hela den varelsen känns så överdriven. Okey att man inte har funnit Graboids förens nu, de lever trotsallt under jord. Men Assblastern som är en flygande varelse, hur han man kunnat missa den egentligen?

Betyg på tredje filmen: 4/10

Fjärde och sista filmen i serien är en prequel till de andra. Den utspelar sig i västern i den lille gruvstaden Rejection. Maskproblemet börjar den här gången i en gruva där ett par gruvarbetare blir dödade. En man vid namn Juan Pedilla bevittnar detta hemska och när folket i stan får veta vad som hänt stängs gruvan och folket beger sig av. Men ett par invånare vägrar att lämna staden så lätt. De hoppas på hjälp från gruvans ägare (spelad av Micheal Gross). Men de blir genast besvikna då de finner att han är en mesig stadsmänniska som deffinitivt inte kan hantera ett vapen (Tillskillnad från de andra filmerna då). De hyr in en gunfighter vid namn Black Hand Kelly, som de hoppas kan ta hand om problemet.
Det här är den mest utskällda filmen i serien. Jag kan inte förstå varför. Visst saknar den samma humor och action som de andra filmerna, men den här har istället hjärta som kompletterar det och man får lära känna stadsinvånarna bättre i den här filmen än i någon annan. Man slipper dessutom de oehört dryga assblasters och de mindre dryga shriekers. Det är alltså bara Graboids i den här, precis så som det ska vara, tycker jag. Vi får också en ledtråd i den här filmen hur det hela började.

Betyg på fjärde filmen: 5/10

Man kan kort och gott sammanfatta de här filmerna som humorbelagda med feelgoodstämning och en hel del action. Filmerna 1, 2 och 4 tycker jag är väldigt underhållande, korkade men underhållande. Om jag ska rangordna filmerna blir det i följande ordning: 2, 1, 4 och 3.
Heltklart en filmserie som är värd att kolla in :)


Inga kommentarer: