fredag, augusti 18

Filmrecension| About Schmidt

About Schmidt / Om Schmidt (2002)

Regi:
Alexander Payne
roller:
Jack Nicholson, Kathy Bates, Hope Davis, Dermot Mulroney



Warren Schmidt är en vanlig amerikan som finner sig vilsen i livet då hans tillvaro förändras radikalt. Han går i pension, hans fru dör och hans dotter ska gifta sig med en riktig drummel. Han börjar snart ifrågasätta livet och finner snart att det kanske är nu som livet börjar...

En strålande film med Jack Nicholson som verkligen berör en, tänk själv att hamna i schmidts situation. Först gå i pension och helt plötsligt finna att man inte duger någonting till, sedan förlora sin älskade som man har spenderat över halva livet med och till sist veta att ens dotter tycker att man är påfrestande och inte riktigt bryr sig om en alltid. Schmidt känns så alldaglig, han kan vara vem som helst i de änkemän som vi kanske ser sittandes på torget eller i parken och surar. Deras egen sorg vänder sig ut som ett hat mot omgivningen. Men det enda de vill ha är något som vi alla behöver, kärlek och omtanke. Jag blir därför otroligt berörd när jag ser den här filmen, att den kan kännas så nära inpå en och att man själv kan hamna i en sådan tragisk sits i slutet av ens liv.
Man får också en bra inblick i hur Schmidt tänker, då han brevväxlar med ett fadderbarn i afrika och skriver till detta barn om alla sina inre demoner och önskningar. Det här är en riktigt bra lösning av Alexander payne, att få med en berättarröst utan att det känns som att det är oss filmtittare som huvudpersonen egentligen talar till.

Jag rekommenderar varmt den här filmen

7/10 - bra film

(0-5)

hjärna: 4 hjärta: 4 underhållning/spänning: 3 stil: 3 ljud/musik: 3
(sex: 1 våld: 0)

Inga kommentarer: