torsdag, mars 5

Jules och Jim (1962)

Jag förälskade mig i François Truffaut's "De 400 slagen" och blev därför sugen på att se något mer av honom. Valet blev "Jules och Jim" då jag har fått för mig att det är en annan film av Truffaut som är minst lika omtalad som de 400 slagen.

Filmen handlar i korthet om två vänner som bägge förälskar sig i samma tjej - en levnadsglad fransyska vid namn Catherine. Efter att första världskriget bryter ut tvingas de båda vännerna strida mot varandra då den ena är tysk och den andra fransman. Efter kriget träffas de igen. Men inget blir som förut då har den ena gift sig och skaffat barn med Catherine. Vänskapen sätts på prov då Catherine börjar med att förföra den andre mannen.

De 400 slagen lyckades med konststycket att vara rolig och allvarlig på samma gång. En kombination som dessvärre saknas i Jules och Jim. Filmen är inte ett dugg rolig. Och ämnet känns inte heller vidare tilltalande. Triangeldramor kan väl vara skoj. Men inte när det har gjorts på ett så pass avskalat- och opersonligt plan som med Jules och Jim. Man får helt enkel ingen känsel för karaktärerna. Vem bryr sig liksom vem som får Catherine, eller vad som händer med Jules och Jims vänskap när alla är så platta och tråkiga.
Nä ingen skoj film

Inga kommentarer: