fredag, mars 23

Film| Den Svarta Dahlian (2006)

Den Svarta Dahlian är Brian De Palmas senaste film - mästaren bakom fantastiska filmer som Scarface, De omutbara, Carlitos Way och personliga favoriten Carrie.

Den Svarta Dahlian handlar om det brutala och olösta mordet på Elizabeth Short som skedde 1947 i Hollywood. Elizabeth var en ung kvinna som kom till Hollywood i hopp om att bli en äkta filmstjärna. Hon lyckades dock aldrig vara med i någon film. Mordet på henne gjorde henne känd som "The black Dahlia", som syftade på hennes svarta hår och att hon nästan ständigt klädde sig svart. Elizabeths kropp styckades i två delar och hon fick sina inre organ utdragna. Med andra ord en sann dröm för den onanerande faces of death tittaren.

Josh Hartnett och Aaron Eckhart spelar två supersnutar som försöker att lösa mordgåtan under den här tiden. Givetvis hamnar de i en ond cirkel med korruption och skumma ämbetsmän i sann deckaranda.

Att De Palma är ett geni med kamera har vi sett så många gånger förut. Hans filmer bli alltid så förbaskat snygga…men på senare tid också väldigt innehållslösa. Den Svarta Dahlian är inget undantag, det är varken en smart eller nyskapande film. Det går snabbt och enkelt att lista ut vilka som är ”the bad guys”.

Två andra nyckelfigurer spelas av Scarlett Johansson och Hilary Swank. Scarlett är Eckarts fru, men som samtidigt börjar visa ett visst intresse för Hartnett (triangeldrama!). Alltså spelar Scarlett återigen den attraktiva kvinnan, den här gången har hon dessutom pumpat upp sina byster till en D kupa eller nåt (är ingen bröstmåttsexpert). Hillary Swank spelar en snobbig kvinna som delar sänghalmen med Hartnett.

Det finns egentligen bara en sak med den här filmen (förutom det vackra fotot) som lyfter den. Och det är de svartvita sekvenserna med Mia Kirshner som spelar den mördade kvinnan Elizabeth. De sekvenserna är faktiskt väldigt rörande, även om de inte känns så värst trovärdiga.

Fastän De Palmas senaste bottenfilmer ”Femme Fatale”, ”Mission to Mars” och ”Snake Eyes” håller jag tummarna för hans kommande skräckthriller ”Toyer” med Colin Firth.

Inga kommentarer: