söndag, mars 25

Film| Game of Death (1978)

"Skådespelaren Billy Lo (Bruce Lee) blir skjuten av ett riktigt vapen under en filminspelning. Han iscensätter sin egen död för att på så vis kunna hämnas på de ansvariga ostört."

Det här är Bruce Lee’s sista film innan hans plötsliga död, som sägs ha varit en allergisk reaktion av hasch – eller som ett gäng konspirationsnissar hävdar; att Bruce Lee avslöjade för mycket av de kinesiska traditionerna att man bestämde sig för att låta mörda honom.

Filmens manus skrevs av Bruce Lee och har med största sannolikhet inspiration från Lee’s period i Hong Kong där han blev pressad på pengar av maffia – något som var vanligt förekommande under den tiden i Hong Kong.
Att sedan Bruce Lee’s son dog av precis samma händelse (1993) som Billy Lo’s fejkade död, måste ses som ödets ironi.

Bruce Lee’s coolhetsfaktor gör hela filmen, som annars är väldigt ojämn och många gånger väldigt korkad. Men det går ju inte att låta bli att impas av Bruce Lee’s snabbhet och uppfinningsrikedom i fajterna.
Game of Death kanske inte var den allra värdigaste filmen att avsluta Bruce Lee’s karriär på, men den har ett par mycket minnesvärda scener. Som tex. fajten med den 2,18meter långa basketspelaren Kareem Abdul-Jabbar.

Kuriosa: Man fick efter filmens klippning över 40timmars oanvändbart material som See-Yuen Ng sedan använde till att göra en uppföljare till Game Of Death (hädare!).

Inga kommentarer: