tisdag, mars 27

Film| Paradise Now (2005)

Att ressa den här filmen utan att bli politisk är typ omöjligt. Så jag kan lika gärna strunta i att försöka krypa under stol med vad jag tycker om Israels ockupation osv.

Paradise Now handlar om två palestinska barndomskamrater uppväxta under Israels förtryck. Båda är de fast troende om att bli martyrer är det bästa sättet att bekämpa orättvisan på - ty vid pärleporten är det trotsallt Allah som bestämmer vilka som får komma in i paradiset.

Den här filmen är förstås väldigt kontroversiell då den nästan öppet kritiserar Israels ockupation. Även om Hany Abu-Assad (mannen bakom filmen) inte är ute efter att peka åt oss vad som är rätt å fel – kan man ändå ana vilken ställning han tar.
Abu-Assad har fått utstå i en hel del kritik i hemlandet, men i övriga världen har han lovordats för filmen.
Själva inspelningen var inte heller den lätt. Det gick tydligen inte en dag då man inte var tvungen att avbryta filmandet för skottlossningar. Det var de grupper som stödde Abu-Assads projekt - och det var de som var emot det.

Paradise now är till en början mest komisk och alldaglig. Mot hälften av filmen blir det en mörkare ton och förstås mer gripande, stundtals även lite tårdrypande. Helt enkelt en briljant film!

Kul omnämnande om Sverige: "Vet du, i Sverige stannar bilarna vid trafikljusen och fotgängarna ser sig för när de går. Men de har den högsta självmordsfrekvensen. Undrar varför?"

Inga kommentarer: