måndag, juli 3

Filmrecension| Wizard of Oz

Wizard of Oz / trollkarlen från Oz (1939)

Regi:
Victor Fleming
Medvekande: Judy Garland Ray Bolger Bert Lahr Jack Haley



12-åriga flickan Dorothy från Kansas, blir fångad i en tornado tillsammans med sin hund. Hon vaknar upp i ett fantasiland där trollkarlen från Oz härskar. Dorothy hyllas som hjälte av minifolket ”Munchkins”, då hon av en ren olyckshändelse har ihjäl Den onda häxan från öst. Den onda häxan från väst tänker hämnas sin systers död och skickar alla möjliga otrevligheter mot Dorothy. Lyckligtvis får Dorothy hjälp under sin resa till Trollkarlen från Oz, (som ska hjälpa henne att komma hem) av Fågelskrämman, Järnmannen och av Lejonet. De tre har också något de vill få hjälp med hos Trollkarlen från Oz. Fågelskrämman vill ha en hjärna, Järnmannen ett hjärta och Lejonet vill ha mod.

"Trollkarlen från Oz" är väl utan tvekan världens bästa barnfilm!? Finns det verkligen någon som inte känner till den här sagan någorlunda, vare sig man har sett filmen eller ej? Tänkte väl det :)

Dorothy spelas av Judy Garland, som förstås är betydligt äldre än tolv år, men det är inget som man stör sig på. Hon har en fantastiskt vacker sångröst, vem har inte hört ”Over the rainbow”?
Första delen av filmen då vi är i Kansas, spelas upp färglös. När Dorothy sedan öppnar dörren till fantasilandet visas filmen i färg. Det ser riktigt snyggt ut. Fantasilandet är dessutom just så där färgglatt och mysigt som fantasilandskap ska vara. Visst syns det att det hela är inspelat i en studio. Men har man lite fantasi tänker man bort sådana detaljer.
Specialeffekterna är dessutom mycket imponerande för sin tid. Tex. De flygande aporna, som tydligen skrämde livet ur folk på sin tid, ser riktigt läckra ut då de kommer flygande. Och inte heller syns det några linor som håller upp de, vilket det oftast gör i Science Fiction filmerna fram till 60-tal.

Det som gör Wizard of Oz så mysig och underbar även idag är alla de fantasifulla karaktärerna. Jag syftar då främst på Fågelskrämman, Järnmannen och Lejonet (som alla tre spelas av mycket bra skådisar) och av den ondskefulla häxan.

Har man bara barnasinnet kvar är den här filmen ett fantastiskt äventyr!

8/10 - mycket bra

sex: 0 våld: 0 humor: 2,5 spänning: 2,5 hjärna: 2,5 hjärta: 5

Inga kommentarer: