onsdag, september 6

Ingen Casablanca men bra ändå

Mannen som sålde sitt liv / The Petrified Forest (1936)

Regi:
Archie Mayo
Manus: Charles Kenyon, Delmer Daves, Robert E Sherwood
Roller: Leslie Howard, Bette Davis, Humphrey Bogart

Gabby (Bette Davis) jobbar som servitris på en öde mack mitt ute i öknen. En dag anländer Alan (Leslie Howard), en kringresande författare som Gabby förälskar sig i. Men Alan är inte så lätt att tala känslor med, han anser att kärlek är ett avslutat kapitel i hans liv. En gangster på flykt dyker plötsligt upp och tar Gabby, Alan och mackens övriga gäster till gisslan.

Gangstern "Duke Mantee" spelas av underbara Humphrey Bogart, en roll som han ska tacka Leslie Howard för, som övertalade Warner Bros att låta Humphrey spela Duke. Humphrey kom senare till att döpa sitt första barn till Leslie som en ärofylldgest som tack till den mannen som gav honom hans första genombrott. Leslie Howard är tillsammans med Bette Davis filmens huvudkaraktärer. Leslie är väldigt bra och övertygande i sin roll. Bette Davis är antagligen också bra för sin tid. Det är bara det att kvinnoporträtten oftast är så dåliga i filmer fram till '60 någongång. Och "Mannen som sålde sitt liv" är absolut inget undantag. Betty kör den något tjatiga och övertydliga kvinnorollen som talar högt och tydligt som om hon befann sig på en teaterscen (där man måste höras) istället för att tala lugnt och dämpat som man i normala fall skulle ha gjort. Begriper inte varför kvinnorna alltid ska vara så i "äldre" filmer. Casablanca är ett undantag där Ingrid Bergmans karaktär känns naturlig och inte tillgjord. Annars så är dialogerna bra och karaktärena intressanta. Vi träffar på förutom nämnda karaktärer ,"Farfar", som gillar att berätta skrönor, Boze Hertzlinger en fotbollsspelare förälskad i Gabby och som förstås inte gillar Alans närvaro och så får vi också bekanta oss med Dukes hantlangare.

"Mannen som sålde sitt liv" är en film som fungerar ännu idag, även om kvinnoporträttet känns lite rostigt. Bara Humphrey Bogart gör den här filmen sevärd.

6/10 - helt okey

(0-5)

hjärna: 3 hjärta: 3 underhållning/spänning: 3 stil: 2 ljud/musik: 2
(sex: 0 våld: 1)


1 kommentar:

Heartsick sa...

Gillar denna recension. Jag tänkte i princip likadant ang. Davis då jag såg filmen. Hennes rollprestation är inte den bästa, men precis som du säger, så gäller det tyvärr många av dåtidens kvinnliga aktriser. Hon är m.a.o. inget undantag.