tisdag, september 12

Woody Allen träffar rätt

Match Point (2005)

Regi:
Woody Allen
Manus: Woody Allen Roller: Jonathan Rhys-Meyers, Scarlett Johansson, Emily Mortimer, Matthew Goode




Woody Allen fick sitt första genombrott med "Allt du skulle vilja veta om sex, men varit för skraj att fråga om", då utklädd till en spermie. Senare gjorde han fantastiska filmer som Annie Hall och Manhattan. På senare tid har det kommit så mycket från Woody Allen att hans filmer oftast kan kännas väldigt massproducerade och att de håller en väldigt låg kvalitet. Men nu så har Woody Allen äntligen kommit med en bra film igen. Och den här gången utspelar det sig faktiskt inte i New York (Vilket Woodys alla andra filmer gör) utan i London.

Jonathan Rhys-Meyers (känd från Skruva den som Beckham) spelar ett före detta tennisproffs "Chris Wilton" som försörjer sig som personligen tränare åt Tom Hewett (Matthew Goode), som tillhör grädden på London-sociteten. De båda fattar ganska så genast tycke för varandra och Tom tar med sig Chris på en operaföreställning. Chris lär känna Toms syster Chloe (Emily Mortimer) och de inleder snart en romans. Men precis innan romansen inleds träffar Chris på Toms flickvän Nola (Scarlett Johansson) som han intresserar sig för. Det som i början ser ut att vara ofarligt flörtande går snart över till mer närgångna möten....

Jonathans karaktär tyckte jag i början var lite väl slätdragen med sitt pretentiösa snack. Men det går att svälja, speciellt då Jonathan är riktigt övertygande i sin roll. Scarlett Johanssons karaktär kan ge en lite Lost In Translation-vibbar då hon även i den här filmen spelar en vilsen flicka i ett främmande land.
Ett par sköna cameos bjuds vi på av blandannat James Nesbitt (Kalla fötter), Ewen Bremner och Paul Kaye (Perfekt värld), men den som väntar sig en cameo av Woody Allen blir nog besviken.

Match Point känns väldigt Hitchcock inspirerad, vilket också medför att filmen inte känns vidare ny. Man har helt enkelt en känsla av att man har sett filmen förut, och blir därför aldrig riktigt så överraskad som man kanske hade hoppats på.

7/10 - bra

(0-5)

hjärna: 3 hjärta: 3 underhållning/spänning: 3 stil: 3 ljud/musik: 3
(sex: 1 våld: 1)

Inga kommentarer: