lördag, september 23

Kurosawas: En underbar söndag

Subarashiki nichiyobi (1947)

Regi: Akira Kurosawa
Manus: Akira Kurosawa & Keinosuke Uegusa
Roller: Isao Numasaki, Chieko Nakakita




"Yuzo och Masako försöker att spendera en söndag på ett så bra sett som möjligt med bara 35 Yen. Masako gör det bästa för att de ska kunna ha en underbar stund tillsammans och glömma bort sin ekonomiska misär för en stund. Men hennes make Yuzo har nästan helt tappat bort livsgnistan och har en väldigt pessimistisk syn på allt och gör det således svårare för Masako att hålla bådas humör uppe."
Det här är en mycket vacker berättelse av Kurosawa som visar upp ett Japan drabbad av hård arbetslöshet och fattigdom. Historien kretsar kring Yuzo och Masako som träffar på olika typer som är represantiva för den här tiden. Masako gör allt för att de båda ska ha en så bra stund som möjligt. Men Yuzo's cyniska inställningar bryter snart ned även henne. Hans cynsim är extra märkbar då de ser på djuren på ett Zoo. Där Yuzo bland annat känner att en apa hånar honom för hans livstil. Men det finns få tillfällen där han faktiskt spelar med i Masakos "lekar", men det dröjer inte länge förens han är samma grå person igen.

"En underbar söndag" är på snodd till ett mästerverk. Men det är en scen i slutet som är så irriterande att jag nästan kände för att stänga av filmen i all hast och kasta ut DVD-skivan ut genom fönstret. Det är när Yuzo är som allra deppigast, då vill Masako att "vi" tittare ska klappa händerna för honom och få honom på gott humör. Helt plötsligt blir det en barnshow av det hela med andra ord.
Hade det inte vart för den puckoscenen hade filmen kanske hamnat på en åtta. Hursomhelst är "En underbar söndag" en underbar film :)

7/10
- klart sevärd

Inga kommentarer: